Uludağ’ın insanları, Bursa’nın mühendisleri Makine Mühendisleri Odası’nın basınla tanışma toplantısı nedeniyle düzenlediği toplantı sonrasında 27 Haziran tarihinde yazdığım yazı ile Dağ-Der ile Mühendis odalarının işbirliği sayesinde Uludağ’ımız insanları için yapılabilecek ortak çalışmalarla, dağda çok şeyin değişebileceğine dikkat çekmek istemiştim.
Yazım üzerine her iki kurumdan gelen olumlu tepkiler nedeniyle geçtiğimiz ay içinde Makine Mühendisleri Odası binasında benim de davet edildiğim bir ortak toplantı düzenlendi. Sevgili dostum ve Bursa kent kültürüne kişisel çabasıyla önemli düzeyde katkılarda bulunmuş, özellikle Karagöz’ün yaşatılması ve uluslar arası tanıtılması çalışmaları yanında giysi, oyalar konusunda geniş Rumeli ve Bursa yöresi koleksiyonu sergileri de açarak kâr değil, “ar” derdinde olan Şinasi Çelikkol ile bu toplantıya katıldım. Dağ-Der başkanı Yüksel Acar , genel sekreter Özer Güleç, MMO. Başkanı Hakkı Kavurmacı, yönetim kurulu üyeleri ile Odanın basın ve halkla ilişkiler temsilcisi Burcu Özmen’in katıldığı toplantıda çok yönlü bir görüşme ve iyi niyetli fikir alış-verişi yapıldı.
O toplantıda gerçekten çok duygulandım. İyi eğitim almış, ülkesi ve yaşadığı kent ve insanlarına gerçekten sevgi dolu bu insanların bir siyasi amaç ve çıkar beklentisi olmaksızın “ne yapabiliriz Uludağ’da yaşayan insanlarımızın yaşam kalitelerini yükseltmek için?” sorusuna iyi niyetle ve hatta bazen “uçuk!” diyebileceğim geniş hayal hanelerinde ama en çok gönüllerinde yaşattıkları dilekleri dinlemek; beni şaşırtmaktan daha çok, mutlu etti ve gönendirdi.
Ben insanı bir piramide benzetirim. Bu piramidin ilk basamağı EKMEK’tir. Bir insan gününün 24 saatini ekmeğini sağlamak için düşünmek ve çabalamakla geçiriyor ise; başka bir şeyle uğraşamaz. Ekmek sorununu (beslenme) yılın hangi günü olursa olsun, elini uzattığında ulaşabiliyorsa çözmüş demektir. Bu birinci basamak ilk sorundur. Ekmek yani İŞ ve AŞ.
İkinci basamak cinsellik ve soyunu sürdürebilmektir. Ekmek sorununu çözmüş olan insan karşı cinse ulaşmak ister. Bu sorununu da, elini uzattığında hemen ulaşabileceği şekilde çözmüşse mutludur. Yani EVLİLİK.
Bu iki sorununu çözmüş insan artık başını kaldırıp etrafına bakmaya başlar. Bu üçüncü basamakta artık ruhunu dolduracak MANEVİ alana geçmiş demektir: Börtü-böcek, ağaçlar, kuşlar, vahşi yaşam, insan, varlık ve manevî alem.... NEDEN? NASIL? Sorularına yanıt arar. Müzik, resim, edebiyat, heykel, felsefe.... Ruhundaki boşlukları doldurmaya başlar. Giderek piramit daralmakta ve ruhundaki boşlukları doldurdukça da artık üretmeye başlar.
İşte o üretme aşamasından sonra da VERİCİ olmak o insanı mutlu edebilecektir ancak. Çevresine, salt insanlığa değil; her türlü yaşam formatına sevgi ve saygılı olarak katkıda bulunmaktır tüm isteği. İşte O İNSAN OLGUN, KÂMİL insandır ve piramidin en ucundadır.
Oraya ulaşmak elbette kolay değil. Toplumumuzun yüzde 20’si ekmekle uğraşıyor, ikinci yüzde 20’si ekmeği tam çözebilmiş değil, üçüncü yüzde 20’si ekmeği çözmüş ama ikinci basamakta tık nefes. Dördüncü yüzde 20 ise ikinci basamakta eğlenmekle uğraşıyor. Son yüzde 20 ise kafayı kaldırmış etrafı seyrediyor! Ruhunu mu doldursun, cebini mi? Düşünüp duruyor.
Katıldığım toplantıda her iki Sivil Toplum Kuruluş örgüt yöneticilerini, ruhsal dünyalarını geliştirme çabası içinde gördüm. Sevindim. Yaşadıkları ve yaşam standartlarını sağlayan kent ve çevresine ne katkıda bulunabilirlerdi, bunu düşünüyorlardı. Devletten bir şey beklemeden ve yerel yönetimlerden bir şeyler beklemeden.
Geçenlerde Hakkı Kavurmacı aradı: “Tankut bey” dedi, “29 Ağustos’ta Dağ-Der ile birlikte ve İnşaat Mühendisleri Odası’nın da katkısıyla Orhaneli Kalesi, Büyükorhan Cuma Pazarı, Derecik Bazilikası, Harmancık’ta bir sünnet ile Veysioğlu Konağı, Ilıcaksu, Cebelgüney’e dağı tanımak üzere bir gezi düzenledik. Yazılarınızla bu işi başlatansınız. Siz ev sahibi sayılırsınız. Hadi bakalım Bursa medyasını harekete geçir de insanlara Uludağ’ın sadece kayak merkezi olmadığını gösterelim.”
Mademki ev sahibi ilan edildim bu gezi için; benden de Bursa medyasına açık davet: 29 Ağustos günü sabah saat 07.00’de Makine Mühendisleri Oda binası önünden hareketle gezi başlayacak. Basın için her türlü kolaylık düşünülmüştür. Katılacağınızdan eminim.
26.08.2004 00:00:40, Tankut Sözeri
Bu yazı 3226
kez okunmuştur.
Sitedeki yazılardan yazarların kendisi sorumludur; site yönetimi
yazılardan sorumlu tutulamaz.
Bursaspor için internet üzerinde hazırlanmış ilk
internet sitesi "Bursaspor. net" Grup ÇEYNÇ Tarafından
Hazırlanmaktadır...
Sitenin alt yapısı ve yazılımı Profornet tarafından
sağlanmaktadır.