23 Nisan'ı anlamak Dünyanın en büyük lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün her adımındaki felsefeyi gelecek kuşaklara anlatıp bütünüyle aktarabilmek adına herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın içini boşaltma tezgahlarına tümüyle karşı koymanın şimdi tam zamanıdır. Çocuklarımızı her türlü tehlikeden korumanın temeli 23 Nisan’ı anlayabilmektir.
Ulusal egemenliğin nasıl sağlandığını, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkesinin ne olduğunu ve bugün hangi tehlikelerle karşı karşıya kaldığını görmek, sorumluluğu anımsamaktır. Böyle günlerde “millet iradesi”nin ne anlama geldiğini bir kez daha anlatmakta yarar vardır. Salt oy yüzdeleri ve TBMM’deki sandalye sayısı dikkate alınarak dayatılmaya çalışılanları kabul etmemek, 23 Nisan’ı anlamak, gereğini yapmaktır.
10. Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer, görev süresi tamamlanmadan önce yayımladığı 23 Nisan mesajı, “23 Nisan algısı”nın ne olması gerektiğini tüm yalınlığıyla anlatıyor ve Meclis’in sorumluluğunu vurguluyor. İşte satırbaşları: “Atatürk tarafından Anadolu'da başlatılan hareketin, ulusumuzun büyük özverisi ve kararlılığıyla zafere ulaşması, yurdumuz üzerinde tam bağımsız, ulus egemenliğine dayanan, lâik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının yolunu açmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması, Türk ulusunu aydınlığa çıkaran süreçteki çok önemli bir kilometre taşıdır.
23 Nisan, ulus istencini üstün kılan, laik, demokratik, çağdaş cumhuriyet rejimini getiren günü simgelemektedir. Atatürk, egemenliğin kişilere ya da sınıflara değil, Türk ulusuna ilişkin olduğu ilkesini, yeni Türk devletinin kuruluş felsefesine yerleştirmiştir. Tek başına bu adım bile, Yüce Önder'in büyüklüğünü anlatmaya yetecek niteliktedir.
Ulusal egemenlik anlayışı sayesinde tüm yurttaşlar eşit haklara sahip olmuşlardır. Cumhuriyetle birlikte ulus istencini hiçe sayan çağ dışı yönetim biçimi ortadan kaldırılmış, ülke yönetimine gelecekleri özgürce belirleme hakkı tüm yurttaşlara tanınmıştır.
Bugün yöneteni ve yönetileniyle herkese düşen görev, 23 Nisan’ın felsefesine sahip çıkmak ve onu yaşatmaktır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, üstlendiği tarihsel görevle, parlamenter demokratik rejimin en güzel örneklerinden birini vermiştir. Meclisimiz, Yüce Atatürk’ün öncülüğünde Kurtuluş Savaşı'nı yürütmüş, Cumhuriyet’i kurmuş, devrimlerin alt yapısını oluşturmuş, Atatürk Cumhuriyeti’nin değiştirilemez nitelikleriyle sonsuza kadar yaşatılması, demokrasinin güçlendirilmesi, rejimin özünden sapma olmaksızın kurum ve kurallarıyla işlemesi, insanımızın hak ve özgürlüklerine kavuşarak onurlu bir yaşam sürmesi yönünde önemli hizmetlerde bulunmuştur. Lâik ve demokratik rejimimizin temel kurumu Türkiye Büyük Millet Meclisi, açıldığı günden bu yana tarihsel sorumluluk üstlenmiş, varlığı ve en güç anlarda aldığı kararlarla umut ve güç kaynağı olmuş, geleceğimizi aydınlatmıştır. Yüce Atatürk’ün anlatımıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi, "Türk milletinin asırlar süren aramalarının özeti ve onun bizzat kendisini idare etmek şuurunun canlı bir timsali" olmuştur.
Ve yine onun anlatımıyla "Türk milleti mukadderatını Büyük Millet Meclisi’nin kifayetli ve vatanperver eline tevdi ettiği günden itibaren karanlıkları sıyırıp kaldırmış ve ümitle istikbale yönelmiştir.
Bugün de, Türkiye Büyük Millet Meclisi, onun yüce kişiliğine ve devrimlerine layık olduğunu kanıtlamak zorundadır.”
Bayramımız kutlu olsun !..
23.04.2008 11:33:05, Levent Gencelli
Bu yazı 3395
kez okunmuştur.
Sitedeki yazılardan yazarların kendisi sorumludur; site yönetimi
yazılardan sorumlu tutulamaz.
Bursaspor için internet üzerinde hazırlanmış ilk
internet sitesi "Bursaspor. net" Grup ÇEYNÇ Tarafından
Hazırlanmaktadır...
Sitenin alt yapısı ve yazılımı Profornet tarafından
sağlanmaktadır.