Tribünler ve Kentler Bursa’nın sosyoekonomik yapısının temel taşlarından biri Bursaspor taraftarıdır. Son günlerde Ankaragücü ile dostlukları ülkenin gündeminde yeniden yerini aldı. Ankara’da okuyan bir öğrencinin Ankaragücü maçlarına gitmesiyle başlayan dostluk dünyaya örnek bir tribün dostluğuna dönüştü.
Bursaspor’un zor durumda olduğunu bilenler, Ankaragücü maçının bizim lehimize sona ereceğini tahmin ediyorlardı. Ünlü yorumcular, maçı biz kaybedince şaşırmışlar!..
Şaşkınlıklarını atamadan, iki kulübün dostluğunun dünyada bir eşi olmadığını da itiraf etmişler. Bursaspor-Ankaragücü taraftarı bir olmazı başarıyor. Tribün dostluğu doruk yaparken, sahadaki işlere karışılmıyor. Yani futbolun kendi içindeki kurallarının işlemesine destek veriliyor.
Bursaspor taraftarı Ankaragücü ile yaptığı tribün devrimini bana göre başka kentlere ve kulüplere de taşımalıdır. Örneğin, Eskişehirspor böyle iş birliği için önemlidir. Komşu kent ile geçmişte yaşananlar unutulmuş, kentlerin ekonomileri birbirlerini sırtlar hale gelmiştir. Eskişehir’de binlerce Bursalı öğrenci okumaktadır. Gemlik Körfezi’nde özellikle de Kumla’da binlerce Eskişehirli tatil yapmaktadır. Kentlerin sosyal dokuları örtüşmektedir. Eskişehirspor’un Türk futboluna katkısı ve geçmişi de ortadadır. Eskişehir’in kentleşme gelişiminde aldığı yol Bursa’ya örnek olmalıdır. İşte bu nedenle Bursaspor-Eskişehirspor dostluğu kentsel gelişmenin paylaşımı açısından da önemlidir. Bursa’dan Eskişehir’e maç ya da başka ortak etkinlikler için gidecek taraftar, raylı ulaşımın kentin tamamını nasıl sardığını, kent merkezinde trafiğin hiç rahatsız etmediğini, kültürel etkinliklere gençlerin katılımının ne anlama geldiğini göreceklerdir. Bu arada unuttum anımsatayım. Eskişehirspor’un unutulmaz stadı da alışveriş merkezi yapılmak isteniyor. Bursaspor taraftarı, Bursa’daki direnişiyle ilgili deneyimini Es Es’lilerle paylaşıp, onlara destek verebilirler.
Bursa-Eskişehir birlikteliği kısa sürede Sakarya’yla, Kocaeli’yle buluşabilir. Buna ihtiyaç da vardır. İstanbul-İzmir Otoyolu ihaleye çıkıyor. Kısa sürede bitirildiğinde İstanbul’un arka bahçesi yapılmak istenen kentler arasına Bursa da katılacak. İstanbul’un baskısı, beraberinde İstanbul’un büyüklerinin baskılarının katlanmasını getirecektir. Bunun için Eskişehir-Kocaeli ve Sakarya, Ankaragücü ile kanıtlanan birlikteliğin arasına kısa sürede alınmalıdır. Kulüplerin taraftar yapıları, kentlerde baskı altındaki esnaf-sanatkar ağırlıktadır. Bu kentlerde de dev alışveriş merkezleri esnafı bitirmeye, sanatkarı işsiz bırakmaya başlamıştır.
Sakarya’nın dereleri Bursa’dakiler gibi kirletilmiştir. Köylerinden göç başlamıştır. Sakarya’daki amatör spor anlayışı da baskılar nedeniyle zordadır. Kocaeli’de sanayideki işsiz sayısı artmıştır. Bursa’da olduğu gibi fabrikalar kapatılmaya başlanmıştır.
Siyaset-ticaret-tarikat-medya dörtlüsünün çıkar iş birliği kentlerdeki sorunları göstermek yerine sanal masallar anlatarak küreselleşmenin acımasızlığına yönelik tepkileri azaltacak taktikleriyle suçüstü yakalanmışlardır. Kısaca, toplumsal denetimin üzerine ölü toprağı serpilmiştir.
Tribünlerdeki dinamizm bu yazgıyı değiştirebilecek özelliktedir. Bu nedenle özenle dikkate alınmalı ve bilimin yol göstericiliğinde doğru kulvara yönlendirilmelidir. Taraftar-kent ve gelecek ilişkisini yazmayı yarın da sürdüreceğim. Şimdi tam zamanı... Taraftarın, yani tribünün alması gereken tavrı aldığında dengelerin değiştiği bir süreci yaşayan Bursa’nın belleğine not düşmekte yarar var.
02.04.2008 14:20:12, Levent Gencelli
Bu yazı 3201
kez okunmuştur.
Sitedeki yazılardan yazarların kendisi sorumludur; site yönetimi
yazılardan sorumlu tutulamaz.
Bursaspor için internet üzerinde hazırlanmış ilk
internet sitesi "Bursaspor. net" Grup ÇEYNÇ Tarafından
Hazırlanmaktadır...
Sitenin alt yapısı ve yazılımı Profornet tarafından
sağlanmaktadır.