Bursa futbolunun fikir, düşünce, yorum ve arşiv sitesi...
Bursaspor TFF 2. Lig Taraftar Köşesi Kale Arkası Yazarlar Röportajlar Grup Çeynç İletişim  
.




Uğur Çelikkol

» Yazara E-posta
» Yazıcı formatı
» Arkadaşına Gönder

Bursaspor sergisi ve Bursaspor müzesi

Geçtiğimiz günlerde Bursa'nın tam göbeğinde, eski belediye binasının hemen yanında bulunan Ressam Şefik Bursalı sanat galerisinde Bursaspor konulu bir sergi açtık. 1985 yılından günümüze hatırı sayılır derecede gazete-dergi-bayrak-doküman-bilet-poster- obje biriktirmişiz. Gerçekten parayla olacak iş değil. Gönülle, delilikle, kalpten gelecek bir şey bu. Bursaspor'u bu anlamda bir sanat galerisine ilk kez taşıyan sergimiz 22-26 mart tarihleri arasında izlenime açık kaldı. Şehrimizde sanat galerilerine çok fazla ilgi göstermeyen halkımız, belki de konu Bursaspor olunca ve bizim galeri dışına koyduğumuz yeşil beyaz bayrakların etkisiyle sergimize ilgi gösterdi ve kayıtlarımıza göre 5 gün açık kalan sergiyi 1281 kişi gezmiş.

BURSASPOR KULÜBÜNÜN GEÇMİŞİ NEREDE?
Sergi projemiz çok önceden vardı, kısmet 2011 yılı mart ayınaymış. Sergi müdürü İlhan Özer ile hep bu anlamda bir sergiyi gerçekleştirmek üzerine sohbetlere imza attık, kendisi de bana destek oldu sağolsun.Sergi hazırlıkları sırasında yıllardır Bursaspor'u takip eden eski bazı dostları aradım, sergi hazırlıklarından bahsettim, elimizde sergi için yeterince malzeme olduğunu fakat ellerinde ilginç ve eşi olmayan, Bursalıların izlenimine sunulacak bir atkı, forma dergi vs varsa sergiye katabiliriz dedim. Maalesef cevapları hep olumsuzdu. "Uğurcum valla vardı ama attık, kayboldu ben onu başkasına vermiştim vs" cevaplarla beni hayal kırıklığına uğrattılar. Bu sergi hazırlığında anladım ki insanımız da saklamak, kayıt tutmak arşivlemek gibi bir şey yok. Yıllardır Bursaspor'un peşinden koşmuş ona zamanını, emeğini vermiş insalarda bile geçmişe dair bir şey olmaması üzücü diye düşündüm. Aklıma 2008 ilkbaharında Bursaspor Özlüce tesisleri girişinde açılan Bursaspor müzesi geldi. Açıldığı günden bu yana acaba bu müze çalışmasına hiç ilave birşeyler yapıldı mı? Diye düşünmeden edemiyorum. Kulübe gittiğimiz zaman söz konusu müze çalışmasının aynı şekliyle durduğunu görebiliyoruz. Günümüzde artık Bursaspor Kulübünün görüntü anlamında bir arşivi Bursaspor Tv sayesinde oluşuyor ama bugüne kadar dökümantasyon anlamında hiçbir yönetim kulübe bir şey bırakmamış görünüyor. En azından her sene ligde mücadele den kadronun bir imzalı fotoğrafını, formasını kulübün arşivine katmak bu kadar zor mu? Bu kadar insan gelmiş geçmiş hiç kimse bunu düşünememiş mi acaba diye hayıflanmamak elde değil.

O dönem sitemizde "Bursaspor müzesi ve düşündürdükleri" başlıklı yazımda yazmışım, eski yazılarıma bakabilirsiniz, tekrarlıyorum: "Müze, geçmişten geleceğe atılmış önemli bir köprüdür ve Bursaspor'un kurumsallaşması yolundaki önemli adımlardan biridir ama geçmişten ders almayan uluslar, kurumlar ve kuruluşlar geleceği sağlıklı kucaklayamazlar.

Eğer hala yapılmadıysa; Taraftar dinamizimi bu kentin özel bir sosyolojisidir, bu yüzden madem koskoca kulüp ve burada görev yapmış yöneticiler kulübün geçmişini ihmal ettiler o zaman ihmal etmeyen ve bu renklere gönül vermiş taraftarlarla bu iş konuşulmalı ellerindeki döküman, fotoğraf, bayrak forma vs nin müzeye kazandırılıp kazandırılamayacağı araştırılmalıdır. Bu kazanımlar yapılırken o insanlarında kaşıkçı elması misali korudukları bu objelerine karşılık en azından müzede isimleri yaşatılmalıdır elbette!

Günümüzde çağdaş müzecilik, toplanan objelerin belli disiplin içinde sergilemenin ötesine geçiyor. Teknoloji artık en üst düzeyde kullanılarak, bilgisayar ortamında da belgeleniyor. Benim bugünkü yazımla ikinci kez eleştirdiğim Bursaspor Müzesi umarız gelişecektir.

BURSASPOR MÜZESİ YENİ STADYUM İÇİNE YAPILMALI
Sergimizin açılışında altını çizerek vurguladığım konu Bursaspor müzesiydi. "Biz Grup Çeynç& Bursaspor.net olarak Bursaspor müzesi için ne yapılması gerekiyorsa elimizden geleni yapmaya hazırız" diyerek insanlara Bursaspor müzesinin önemini bir kez daha hatırlatmak istedim. Özlüce Tesisleri'ndeki müzenin yetersiz kaldığını belirterek Acemler'de yapılacak yeni stadyumda mutlaka Avrupa'da ki diğer kulüplerin yaptığı gibi bir müze planlanması gerektiğini vurguladım. Avrupa'da turistik şehir turlarına büyük futbol arenalarıda dahil ediyor. Bu turda hem stadyum hemde stadyumun içindeki futbol müzesi de gezdiriliyor. Taraftarların ve şehri ziyarete gelecek misafirlerin de rahatlıkla ulaşabilecekleri, hatta deplasman maçına gelenlerin rahatlıkla gezebileceği yeni stadyumdaki müzeye her türlü desteği verebileceğimiz ifade ederek "Stada yeni bir müze yapılırsa elimizdeki arşivden ne istenirse hepsini vermeye hazırız. Diğer taraftarlardan da çok güzel malzemelerin çıkacağına inanıyoruz. Böyle bir müzeyi yeni stadyumu projelendiren Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin şimdiden gündemlerine almalarını istiyoruz." Vurgusunu yaptım. Umarım yıllarını Bursa kent kültürüne vermiş bir vatandaş olarak sesimiz bir yerlere ulaşır.

Uğur ÇELİKKOL
12.04.2011


12.04.2011 13:01:58, Uğur Çelikkol

Bu yazı 4633 kez okunmuştur.

Sitedeki yazılardan yazarların kendisi sorumludur; site yönetimi yazılardan sorumlu tutulamaz.


Yazar arşivi
 
.
 Süper Lig Puan Durumu        
  Takım O G B M P
1 ŞANLIURFASPOR 10 5 5 0 20
2 AMED SPORTİF FAALİYETLER 10 5 4 1 19
3 ÇORUM FK 9 5 1 3 16
4 ANKARASPOR 10 4 4 2 16
5 SOMASPOR 10 4 3 3 15
6 BITEXEN DÜZCESPOR 9 4 3 2 15
7 ANAGOLD 24ERZİNCANSPOR 9 4 3 2 15
8 TARSUS İDMAN YURDU 10 3 6 1 15

Tam  Liste »

.
Sponsorlar


    Bursaspor için internet üzerinde hazırlanmış ilk internet sitesi "Bursaspor. net" Grup ÇEYNÇ Tarafından Hazırlanmaktadır...
Sitenin alt yapısı ve yazılımı Profornet tarafından sağlanmaktadır.

[Bursaspor.Net, Bursaspor Futbol Kulübünün Resmi Sitesi Değildir]
[© 2005-2019 Bursaspor.Net.Tüm hakları saklıdır]