Bursa futbolunun fikir, düşünce, yorum ve arşiv sitesi...
Bursaspor TFF 2. Lig Taraftar Köşesi Kale Arkası Yazarlar Röportajlar Grup Çeynç İletişim  
.




Ferda Peker

» Yazara E-posta
» Yazıcı formatı
» Arkadaşına Gönder

Bir Devrim Hikayesi ve Kaizen

Bursaspor, devrimi 47 yıl sonra gerçekleştirdi. Yeşil-beyaz rengindeki bu devrimin perde arkasına bakacak olursak 2.Dünya Savaşı sonrası gerçekleşen Japon devrimi ile birçok ortak yan görebiliriz.

Büyük bir yıkımdan çıkmış bu okyanus adasında yaşayan çekik gözlü insan topluluğunun devrimini yaratan felsefenin adı: "Kaizen"dir. Japonca'da "kai": değişim, "zen" : daha iyi anlamına gelir. Kaizen, sürekli gelişim anlamına gelen bir sözcüktür. Felsefenin ilkesi, büyük olmayan ama her zaman pozitif sürekli değişimlerle mevcut durumun üzerinde gelişimi garanti edebilmektir. Büyük ve ani sıçrama hamleleri gelişim adına her zaman risktir ve bu felsefede yeri yoktur. Kaizen, hayatın her alanında uygulanabilir bir felsefedir; tıpkı Bursaspor devrimi örneğinde olduğu gibi.

Kaizen felsefesi izdüşümünde, Bursaspor devriminin hikayesini kısaca özetleyelim. 2008'in sonuydu, Bursaspor sezonun ilk devresi daha bitmeden iki teknik adam harcamış, takım sportif olarak dip yapmıştı. Sezonun ikinci devresine Ertuğrul Sağlam ile girdi Bursaspor. Ertuğrul Hoca öncelikle mevcut kadrodan maksimum verim alabilme yolunu tercih etti. Mevcut durumu garanti altına aldıktan sonra takımın form grafiğini sürekli ileriye taşıyarak devrenin şampiyondan sonra en iyi 2. pauntajına ulaştı.

2009-10 sezonu için de önceliği mevcut durumu korumaktı. Muvaffak kadronun çoğunluğunu muhafaza etti, değerce makul ama pozitif katkı garantili oyuncularla takviye etti. Bu kadroyu, mevcut oyun sistemi ve felsefesi ile entegre ederek bu seoznda da grafiği sürekli ileriye taşıdı ve 2010 miladını futbol tarihine yazdırdı.

Bundan sonraki hedef, zirvede yarışmacı takım alışkanlığını edinebilmek olmalıdır. Bu ideali yakalamak için öncelikli şart Bursaspor devrim felsefesi "Kaizen"in birinci kuralı; her alanda mevcut başarılı durumun korunmasıdır. Bu alanlar:
- yönetim kadrosu,
- teknik kadro,
- kadro iskeleti ve sistemdir.

İkinci kural; sürekli pozitif değişim ile iyileşme ve gelişmedir. Bu alanlar:
- maddi gelirlerin optimum değerlendirilmesi ve organizasyonu,
- altyapıya ve tesislere azami katkı,
- mevcut sisteme göre uygun oyuncuların asillerle entegrasyonu, gelecek adına asillerin altyapı ya da dışarıdan ümit vaadeden gençlerle yedeklenmesi.
- uluslararası yeterlilikte bir stadyum,
- kalıcı gelir kaynaklarının arttırılması ve çeşitlendirilmesi,
- Bursastore' un güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasıdır.

Türk futbol tarihinde yeni bir dönem başladı, bu dönem Anadolu takımlarının dönemi olacaktır. 70'lerde Trabzonspor buna benzer bir devrimi gerçekleştirmiş, kapıyı aralamış fakat hiçbir Anadolu takımı devamını getirememişti uzun yıllar. Futbolun büyük bir endüstriye dönüştüğü bu konjonktürde Bursaspor'un Anadolu'ya öncülük edeceği ve peşinden yenilerini de sürükleyeceği bir döneme giriyoruz.

24.05.2010 14:29:23, Ferda Peker

Bu yazı 6232 kez okunmuştur.

Sitedeki yazılardan yazarların kendisi sorumludur; site yönetimi yazılardan sorumlu tutulamaz.


Yazar arşivi
 
.
 Süper Lig Puan Durumu        
  Takım O G B M P
1 ŞANLIURFASPOR 10 5 5 0 20
2 AMED SPORTİF FAALİYETLER 10 5 4 1 19
3 ÇORUM FK 9 5 1 3 16
4 ANKARASPOR 10 4 4 2 16
5 SOMASPOR 10 4 3 3 15
6 BITEXEN DÜZCESPOR 9 4 3 2 15
7 ANAGOLD 24ERZİNCANSPOR 9 4 3 2 15
8 TARSUS İDMAN YURDU 10 3 6 1 15

Tam  Liste »

.
Sponsorlar


    Bursaspor için internet üzerinde hazırlanmış ilk internet sitesi "Bursaspor. net" Grup ÇEYNÇ Tarafından Hazırlanmaktadır...
Sitenin alt yapısı ve yazılımı Profornet tarafından sağlanmaktadır.

[Bursaspor.Net, Bursaspor Futbol Kulübünün Resmi Sitesi Değildir]
[© 2005-2019 Bursaspor.Net.Tüm hakları saklıdır]